MONUMENTEN.

Als stille getuigen van een rijk verleden bevinden zich op verschillende plaatsen in ons land monumenten en gedenkstenen van het roemrijke Regiment 2e Jagers Te Paard. Te beginnen in de Kwartieren, maar ook buiten de Kwartieren kan je in ons land herinneringen zien aan het regiment 2e Jagers te Paard.

Monument te Kassel.

 

Monument te Lüdenscheid.

 

Monument te Westhoven. De foto is genomen tijdens de bloemenhulde van de overgangsplechtigheid van 2JP Tk naar 2JP SVB. Het monument was met de oorspronkelijke stenen identisch opgebouwd als in Lüdenscheid en werd in Westhoven geflankeerd door dezelfde M41 en dezelfde jeep Willy’s als in Lüdenscheid. Je ziet hier ook nog de twee standaarden die wij toen tijdelijk hadden, met name die van het Bn Tanks uit de jaren 1930 (links) en die van het 2JP. Deze foto is genomem op 05 Jun 1992. Het monument bleef er staan tot Nov 1994 en werd toen afgebroken om heropgebouwd te worden in Altenrath. Het 2JP verhuisde naar daar net voor het kerstverlof in Dec 1994.

 

Monumenet te Saive.

 

Monument te Geluwe, initiatiefnemer 3L, ter herdenking 25-26-27 mei 1940.

 

Reigersvliet.

 

Monument te Namen.

 

Monument te Namen in 2006.

 

Namen.

 

 

Gedenkplaat te Hoegaarden op een in resaturatie zijn de molen glegen aan de Gete, verderop staat nog een wit kruis zonder verdere tekst. (foto's Vanhulst Roger)

 

 

Als onderdeel van het nieuw ontworpen monument te Heverlee.

 

Op 1 september werd een monument onthuld schuin tegenover de Koutermolen (richting Peizegem) op een paar meters van de plek waar brigadier Savoye daadwerkelijk sneuvelde in schermutselingen met het Duitse leger in 1914. Hij maakte deel uit van het 2de regiment Jagers te Paard dat een aanval inzette om het gebied rond de Koutermolen in Peizegem op de vijand te heroveren. Hij werd begraven langsheen de baan en later door Juffrouw Orianne herbegraven op het kerkhof van Merchtem. In 1924 werd hij definitief overgebracht naar het kerkhof in Mont-sur-Marchienne.

 

Terug naar Boven

Vragen of opmerkingen : info@legerdienst.be