HISTORIEK 2004-2011.

In 2004 wordt er beslist om 2JP en 4ChCh samen te voegen tot één bataljon. 2JP zal de functie van slagveldbewaking op zich blijven nemen. Majoor SBH Audenaert zal de laatste CO zijn van 2JP, wanneer het Eskadron ophoudt te bestaan als zelfstandig eskadron.

Op 29 september 2004 hield 2JP op te bestaan, en fusioneert het met 4ChCh tot 2/4 Regiment Jagers te Paard. 2JP houdt op te bestaan als onafhankelijk eskadron, dit alles gebeurde tijdens de jaarlijkse Reigersvliet.

De zwarte muts met het nieuwe kenteken wordt opgezet.

Links de eerste CO van 2/4 Jagers te Paard Luitenant Kolonel Marotte, rechts RSM Adjudant Majoor Lecocq.

Standaarden van 2JP en 4ChCh.

 

Het nieuwe logo van 2/4 Jagers te Paard boven Mess reigersvliet.

 

In 2005 was een peleton aanwezig bij de herdenking ter ere van de gevallenen van de Nederlandse cavalerie in de veldslagen bij Quatre Bras en Waterlo. Dit monument werd in 1990 opgericht. (Bron www.huzarenvanboreel.nl)

 

Het 2/4 Regiment Jagers te paard is een verkenningseenheid en is samengesteld uit : Regimentsstaf Eskadron staf en diensten Verkenningseskadron Opsporingseskadron Het A- Eskadron van het regiment is een verkenningseskadron bestaande uit drie verkenningspelotons uitgerust met Jeep ILTIS en UNIMOG. In de toekomst zullen deze uitgerust zijn met PANDUR. Het B- Eskadron, voorheen het 2JP, is uitgerust met de slagveldbewakingsradar EL/M 2130 NG/B en bestaat uit : drie slagveldbewakingspelotons op M113 SVB één slagveldbewakingspeloton op UNIMOG SVB Elk peloton bestaande uit drie secties met elk een radar EL/M 2130 NG/B een steuneenheid (Direct Support Element – DSE, niveau B3 en C5) voor het onderhoud en reparatie van de radar ELM 2130 NG/B. M113 SVB en UNIMOG SVB zullen vervangen worden door MPPV.

Op 1 januari 2006 wordt het Regiment ééntalig Frans. De laatste Nederlandstaligen verlaten het Regiment. 2/4ChCh is een feit.

Maart 2006 : Het Regiment 2/4 Jagers te Paard wordt aangeduid als pilooteenheid om het detachement BELKOS 22 te trainen en voor te bereiden op zijn opdracht. Op 1 augustus is het volledige detachement operationeel en kunnen de eerste opdrachten worden uitgevoerd.

Op 7 december 2006 te Saive vond de bevelsovergave 2/4 JP plaats. SBH Bruno Malvaux nam het bevel van 2/4JP over van SBH Eric Marotte. Onderstaande foto's met dank aan Bart. Enkele oud-bekenden waren ook aanwezig zoals te merken.

 

Een gedeelte van Patrimonium, welke in Gent stond gestald, wordt in 2007 overgebracht naar M.K.O.K. in Leopoldsburg. Ook enkele stukken kwamen over vanuit Saive om een plaats te krijgen aldaar.

 

Onderstaand enkele beelden van de medailleparade in 2007.

Tijdens het 21 juli defilé was 2/4ChCh ook vertegenwoordigd, met oa Pandur. (Foto's Defensie-DGIPR)

Het had wat voeten in de aarde, maar de nieuwe Eskadronswimpels zijn er. Ook het B-Eskadron kreeg zijn nieuwe fanion. Het B-Eskadron dat eigenlijk het vroegere bewakingseskadron 2JP is van voor de samenvoeging. De buffel is en blijft het symbool van het B-Eskadron, en dit reeds sinds 1952. De zwarte achtergrond verwijst naar de zwarte halsdoek van het vroegere 2JP. De fanion wil de band zijn tussen verleden, heden en toekomst, wat inderdaad goed gelukt is.

Volgende opdrachten en activiteiten zijn gepland in 2008 : - Een eskadron als lichte infanterie naar Kosovo in de zomer. - Een peloton als lichte infanterie naar Kaboul ook in de komende zomerperiode. - Een Battle Group Intelligence Cell naar Libanon in het najaar, vermoedelijk in oktober. - Ook de Organisatie van de Dag van het Wapen is voorzien, en dit in Saive op 30 april.

Tijdens de Dag van het Pantserwapen op 30 april 2008 te Saive werden de Standaarden vervoerd door voertuigen uit de collectie van KLM-MRA.

Op woensdag 28 januari 2009 vond de medailleparade plaats te Saive. Er werden medailles uitgereikt aan zij die aan de buitenlandse opdracht deelnamen. Ook werd het nieuwe PsVtg op wielen met radar voorgesteld.

2/4ChCh leverderde het detachement tijdens de plechtigheid aan het Monument van de Cavalerie op 23 april 2009.

Op 16 juni 2009 werd Lt. Kol. SBH Thierry Godfroid aangesteld als nieuwe CO van 2/4ChCh.

 

Demo te Safraanberg. (Foto Christian Letenre)

 

Demo te Safraanberg. (Foto Christian Letenre)

 

Demo te Safraanberg. (Foto Christian Letenre)

 

Op 12 oktober 2009 wordt het transformatieplan van Defensie bekend. Saive wordt verlaten. Onderstaand de opbouw van de nieuwe eenheden. De benaming van de nieuwe eenheden en de tradities van de samenstellende eenheden wordt nog bestudeerd.

Het 2/4ChCh wordt afgeschaft, het personeel zal verdeeld worden over :

- een mediaan bataljon met Leopards op basis van het 1/3 L (Marche-en-Famenne)

- een mediaan bataljon op basis van het RChA (Marche-en-Famenne)

- een licht bataljon op basis van het 12/13 Li (Spa)

- hoofdbrok gaat over naar de ISTAR Groep (= Intelligence Surveillance Targetting Acquisition and Resources Group) waarvan de kern komt uit 1JP/G (Heverlee)

December 2009 : 2/4ChCh is pilooteenheid van Belkos 32.

April 2010 : Plechtigheid aan monument Cavalerie.(Foto's Defensie :1Brigadier-chef Eddie Ongenae) 

Tijdens een militaire plechtigheid in Saive overhandigde Defensiechef generaal Charles-Henri Delcour de Belgische militaire medaille van verdienste aan de Franse brigadegeneraal Philippe Léonard. Hij was de laatste commandant van het Franse contingent in Kosovo tijdens de aanwezigheid van de Belgische troepen. Verscheidene Franse en Belgische burgerlijke en militaire autoriteiten waren aanwezig op de plechtigheid van het 2/4 Regiment Jagers te Paard.

Juli 2010 : Deelname aan het Defilé op de Nationale Feestdag.

Op 12 augustus 2010 werd de Leopardtank met het gekende eenheidsnummer "80" weggehaald uit Saive, om ergens als "museumstuk" te dienen.

Oktober 2010 : Defensie maakt de verdere uitvoering van het Transformatieplan bekend. Het ISTAR-Bn zal de naam "Jagers te Paard" dragen. Standaard en Mars wordt deze van 1JP, het mutskenteken zal deze zijn van 2/4ChCh. Petersteden worden Brugge en Blegny. De datum van uitvoering zal in de loop van 2011 zijn.

Op donderdag 17 maart 2011 werd te Hamme de "2de Jagers Te Paardstraat" ingehuldigd.

 

 

L->R Laatste korpscommandant Luitenant Kolonel SBH Thierry Godfroid, Laatste RSM Adjudant-majoor Yvon Lecocq en laatste Korpsbrigadier eerste Brigadier-chef Thierry Bertrand.

Het einde van 2/4ChCh is een feit, in 2011 zal 2/4ChCh opgaan in Istar-Bn.

Op 28 juli 2011 werden de Standaarden van 2JP en 4ChCh overgedragen aan het KLM te Brussel. Dit alles vond plaats met een plechtigheid voor en in het museum. Nadien was er een receptie.

Terug naar Boven

Vragen of opmerkingen : info@legerdienst.be