HISTORIEK 2011-> 2020. Voor Historiek 2020 ->... klik hier.

ISTAR Groep (= Intelligence Surveillance Targetting Acquisition and Resources Group) Het zal gestationeerd zijn te Heverlee in Kwartier Majoor De Hemptinne.

Onderstaand de samenstelling zoals ze is voorzien.

 

 

Mars wordt de mars van het 1ste Jagers te Paard evenals de Standaard.

 

 

Mutskenteken wordt deze van het 2/4ChCh.

4 juli 2011 : Officiële oprichting van Bataljon Jagers te Paard, Bn ISTAR.

Op vrijdag 28 oktober 2011 had in het Kwartier Cdt E. de Hemptinne te Heverlee te oprichtinsgparade plaats van het Bataljon Jagers te Paard, alsook de overgave van de Standaard, en de erkenning van zijn eerste Korpscommandant, Luitenant-kolonel SBH Jan Abts, en de voorstelling van zijn eerste Korpsadjudant, Adjudant-majoor Christophe Janssens en Korpsbrigadier, eerste Brigadier-chef Thierry Bertrand. Er werd op deze plechtigheid ook afscheid genomen van Adjudanten-majoor Jean-Pierre Taelen en Yvon Lecocq laatste Korpsadjudanten van hun Regimenten, die de actieve dienst verlaten, alsook van Eerste Brigadier-chef Jean-Luc Baerckmans laatste Korpsbrigadier van het 1 Regiment Jagers te Paard-Gidsen.

De volledige fotoreportage van deze dag vindt u -> hier.

 

Tijdens de jaarlijke AV van de Verbroedering Oudgedienden 2JP op vrijdag 18 november 2011 vond er een kleine plechtigheid plaats aan het monument te Hamme.

 

 

Luitenant-kolonel stafbrevethouder Jan Abts en achteraan Kol b.d. Denis Gijsemans tijdens de jaarlijke Plechtigheid ter ere van AlbertI, dit jaar op 17 februari 2012.

 

Maart 2012 : Bn Jagers te Paard begeleidt de repatriering van de slachtoffers van de busramp te Sierre.

20 mei 2012 : Bn Jagers te Paard neemt deel aan de herdenking van de Leieslag.

 

27 juni 2012 : Brevetuitreiking voor Belgische en Luxemburgse kandidaten.

Luitenant-kolonel stafbrevethouder Jan Abts en Generaal Gaston Reinig, Chef Defensie (CHOD) van Luxemburg

Vooraan L -> R Luitenant-kolonel stafbrevethouder Jan Abts, Luitenant-generaal vlieger Gerard Van Caelenberge, waarnemend Chef Defensie en Generaal Gaston Reinig, Chef Defensie (CHOD) van Luxemburg.

 

Op 5 september 2012 vond de dag der Oud-RSM's plaats.

Van L-R : huidig CO Bn Istar Luitenant-kolonel stafbrevethouder Jan Abts, Dresselaers (2JP), Biesemans (1JP), Chapelle (4ChCh), Taelen (1JP), Amel (1JP) en huidig eenheidsadjudant adjudant-majoor Christophe Janssens.

 

 

21 September 2012 was er de deelname aan de Wuitenmarsen te Hamme. Foto's vind je hier.

 

Op 10 oktober 2012 was de dag der Oud Korpscommandanten.

 

Eind oktober was er de oefening te Bergen.

 

Ondertussen is in het najaar van 2012 gestart met de opbouw van het monument.

 

Op woensdag 19 december tijdens de "Dag der Anciens" werd het nieuwe monument ingehuldigd.

De volledige fotoreportage vindt u -> hier.

 

Oefening Yellow Winter van het bataljon ISTAR die loopt van 21 tot 25 januari 2013. Het doel van de oefening is om informatie te vergaren, te analyseren en er inlichtingen uit te halen.

Foto © R. De Pauw.

 

 

 

Op 6 maart 2013 vond de herdenking plaats van van de 95e verjaardag van de slag aan de Reigersvliet te Oud-Stuivenskerke.

 

Op 15 maart 2013 vond de Bloemenhulde aan het monument te Namen plaats, met medewerking van het Bataljon en de stad Namen.

 

Oefening te Grafenwöhr in juni 2013.

 

Sinds juni 2013 is er een deelname aan een bewakingsopdracht te Kandahar.

 

Samen met het Franse 1ste Regiment Spahis was er in september 2013 in Zuidoost-België een gezamelijke oefening.

 

 

In september 2013 nam het BnIstar deel aan de Wuitemrsen te Hamme. Voordien was er een plechtigheid aan het monument in de Meulenbroekstraat. (foto's Dimitri Cambier)

Meer foto's van de Wuitenmarsen 2013 vind je hier.

 

Demo te Safraanberg. (Foto Christian Letenre)

Demo te Safraanberg. (Foto Christian Letenre)

 

Oefening te Grafenwöhr 2014. (EUBG)

 

Het Bn organiseert van 2 tot 9 april 2014 de oefening Yellow Lion.

Op 21 mei 2014 vond op het Monseigneur Ladeuzeplein te Leuven de bevelsovergave plaats. Luitenant-kolonel Francis Pierard is vanaf dan de CO van Bn Jagers te Paard.

Aankomst genodigden.

 

Luitenant-kolonel stafbrevethouder Jan Abts : Laatste groet aan zijn jagers.

 

Erkenning van de nieuwe korpscommandant : Luitenant-kolonel Francis Pierard.

 

Gulden boek.

 

September 2014 : Deelname aan de Wuitenmarsen te Hamme, voorafgegaan door een korte plechtigheid aan het monument van de 2de Jagers te Paard in de Meulenbroeckstraat.

 

Plechtigheid aan het monument in de Meulebroeckstraat.

 

Tijdens de jaarlijkse "Dag der Anciens" op 17 december 2014 was er het afscheid en inplaatsstelling van de Korpsadjudant. Adjudant-majoor Danny Van Hout volgt Adjudant-majoor Christophe Janssens op als RSM van Bn Jagers te Paard.

 

3 februari 2015 : minister van Defensie Steven Vandeput bezoekt, samen met de chef Defensie, general vlieger Gerard Van Caelenberge, het Kwartier Cdt de Hemptinne.

Van 14 februari tot 9 maart 2015 voert het Bn Jagers te Paard bewakings- en beveiligingsopdrachten uit in Brussel.

 

Herdenkingsplechtigheid Reigersvliet :

 

 

Klaar voor Maili.

Op 25 maart dankte en feliciteerde de commandant van de Landcomponent, generaal-majoor Deconick, de militairen van het Bataljon ISTAR die aanwezig waren in Zaventem en Maalbeek tijdens de aanslagen van 22 maart. Dankzij hun professionalisme en koelbloedigheid konden ze zo meerdere levens redden.

Getuigenis over 22 maart vind je hier.

 

Op woensdag 29 juni 2016 droeg Luitenant-kolonel stafbrevethouder Francis Pierard het bevel over het Bataljon Jagers te Paard over aan Luitenant-kolonel stafbrevethouder Bruno Van Loo. Deze plechtigheid vond plaats in het kwartier Cdt E. de Hemptinne te Heverlee.

 

Van 29 augustus 2016 tot 15 september 2016 neemt het C-eskadron in Duitsland (op militaire oefenterrein van Hohenfels.) deel aan de oefening "COMBINED RESOLVE 2016". Combined Resolve is een multinationale trainingsoefening dat de samenwerking bevordert met de NAVO bondgenoten en Europese partners.

(Foto Bn Istar - IPR)

 

Tijdens de jaaroverzichten van 2016 zijn de tussenkomsten te Zaventem zeker niet vergeten.

 

 

 

Zaterdag 14 janauari 2017 : Erehaag wordt geleverd door het Bataljon Jagers te Paard bij de staatsbegrafenis van Luc Coene. Zie artikel op NB

 

29 maart 2017 : Training van het Bataljon Jagers te Paard samen met de agenten van de lokale Politie Zaventem en de Amerikaanse Militaire Politie (USAG Benelux-Brussels) te Leopoldsburg.

 

29 mei 2017 : Oefening in de omgeving van Hannuit.

Bron : https://www.rtc.be/video/info/divers/voir-sans-etre-vus-manoeuvres-militaires-du-cote-de-hannut_1495306_325.html

Lees ook hier.

 

Voorbereiding te Peuti voor Defilé 21 juli 2017.

 

 

Recce junior : augustus 2017

 

 

Het Belgisch leger heeft voortaan ogen in de lucht. 24 nieuwe drones - zogenaamde ‘Ravens' - zorgen daarvoor. Het Bataljon Jagers te Paard zal de Ravens bedienen. De voorstelling gebeurde in het kwartier te Heverlee op 31 augustus 2017.

Technische fiche van Raven-drone:
Lengte: 0,91 meter
Breedte: 1,37 meter
Hoogte: 0,4 meter
Gewicht: 2,1 kilo
Aandrijving: elektromotor
Snelheid: maximaal 98 kilometer per uur
Lancering: met hand opwerpen
Gebruik: verkenningsvluchten
Uitrusting: Geavanceerde dag- en nachtcamera
Bewapening: Geen

 

In september 2017 was het Bn andermaal aanwezig te Hamme voor de jaarlijkse wuitenmarsen. Voorafgaand werd eerst hulde gebracht aan het monument in de Meulenbroekstraat.

 Luitenant-kolonel stafbrevethouder Bruno Van Loo en burgemeester Herman Vijt.

 

 

Dag Allemaal : November 2017.

 

Januari 2018 : De LCC bezocht het Esk C in Arlon. Deze oefening beeindigt de voorbereidingsfase voor de missie in Afghanistan.

 

Februari : De Gen Maj PEETERS bezoekt het C eskadron tijdens hun certificatie oefening voor hun vertrek naar Afghanistan in maart.

 

Op 01 maart beëindigde het Eskadron Instructie de vorming «Voltigeur» van het toekomstig ISTAR en Luxemburgse kader.

1 maart 2018 : De bewaking van de kazerne in Heverlee is overgedragen aan Securitas. Zie hier.

Op 6 maart 2018 is er de herdenking van de Slag bij Reigersvliet. Foto's vind je hier.

Mei 2018 : Afghanistan

 

 

Juli 2018 : jongerenstage.

 

14 september 2018 :

Luitenant-kolonel stafbrevethouder Laurent Dolpire wordt aangesteld als nieuwe Korpscommandant van het Bataljon Jagers te Paard te Heverlee. Hij volgt er Luitenant-kolonel stafbrevethouder Bruno Van Loo op.

Luitenant-kolonel stafbrevethouder Laurent Dolpire wordt aangesteld.

 

 

 

 

Najaar 2018 : Het Multi-Sensor Det is naar Mali vertrokken.

 

Van 18 tot 21 februari 2019 neemt het multi-sensor detachement van het Bataljon Jagers te Paard deel aan een certificeringsoefening te Leopoldsburg. Deze oefening bereidt hen voor op hun inzet van vier maanden in GAO (Mali) voor de opdracht MINUSMA (UN). Het detachement zal in Gao samenwerken met de Duitse Intelligence, surveillance and reconnaissance compagnie. 

 

28 juni 2019 : Uitreiking van de brevetten aan de jonge Belgische en Luxemburgse Officieren en Onderofficieren, die hun vorming hebben beëindigd, alsook het afscheid van de Korpsadjudant, Adjudant-majoor Danny VAN HOUT die de functie zal overdragen aan Adjudant-chef Jurgen PETERS.

 

5 juli 2019 : Het Charlie eskadron van het bataljon ISTAR behaalde de 1e plaats op de Internationale wedstrijd 'Zilveren kijker' en algemeen behaalde ze de derde plaats op de 'Zilveren kijker' 2019.

 

juli 2019 : Rotation in Mail.

 

Juli 2019 : Recce-Junior.

 

Multi-sensor detachment in Kamp Beverlo.

 

1 januari 2020 : MPPV (Dingo II) rijdt in Mali op een IED (Improvised Explosive Device). Drie militairen van BN Jagers te Paard raakten hierbij lichtgewond. Op 13 januari gaf defensie de foto's vrij van het voertuig.

 

 

Januari 2020 :

De Nederlandse krijgsmacht heeft negen mobiele radarsystemen van het type SQUIRE Block II overgedragen aan het Belgische leger. Dat meldt het Nederlandse ministerie van defensie. Toenmalig defensieminister Sander Loones tekende daarvoor in november 2018 het koopcontract met de Nederlandse defensieminister Bijleveld.

De SQUIRE-radarsystemen vervangen de oude slagveldbewakingsradar van het ISTAR-bataljon in Heverlee. Dat systeem dateert van eind jaren ’80 een was aan vervanging toe.

Het nieuwe systeem kan rupsvoertuigen vanop 48 kilometer en voetgangers vanop 12 kilometer opsporen en herkennen. Nieuw is ook de mogelijkheid op drones tot 6 kilometer ver op te sporen. ‘Het systeem behoort dan ook bij het modernste van de markt. Een belangrijke gebeurtenis zoals een NAVO- of EU-top leent zich perfect voor het inzetten van dergelijke radars.’ is bij defensie te horen. (Bron Belgian Defence News)

24 janvier 2020 : andermaal raken drie militairen van BN Jagers te Paard gewond als hun voertuig op een IED rijdt in Mali.

 

MINUSMA 2020.

 

Op datum van 09 oktober 2020, werd Luitenant-kolonel stafbrevethouder Tom DEMEERSMAN in plaats gesteld als Korpscommandant van het Bn ISTAR ter vervanging van Luitenant-kolonel stafbrevethouder Laurent DOLPIRE.

Luitenant-kolonel stafbrevethouder Laurent DOLPIRE spreekt een laatste keer als Co van Bn Jagers te Paard het Bn toe.

Luitenant-kolonel stafbrevethouder Tom DEMEERSMAN.

Rechts Luitenant-kolonel stafbrevethouder Tom DEMEERSMAN samen met de oud-CO's van Bn Jagers te Paard.

 

FTX Bergen : oktober 2020. Vuren met ROSS. (Remotely Operated Self-defence System)

 

CHOD bezoekt Bn Jagers te Paard.

 

Einde MIF 2020

 

Terug naar Boven

Vragen of opmerkingen : info@legerdienst.be