KASSEL.

Kwartier De Gete.

Vroeger :

Vanaf 1952 tot 1970 was o.a. 2JP hier gelegerd. Ook 107 Pl rav Tpt was hier. Ook 1JP was hier voor korte tijd, evenals 61 Cie Gevechtsgenie, 10 Cie Tpt, 202 Cie Ord en 5 Cie Med. Ook de 67 Cie Gev Genie en in 1958 was daar ook het C Eskadron 6 Lansiers , later de 6 vervangen door een 2.

Aanvullende/corrigerende info van Jef Dockx : Het  C Eskadron ven het  2 Lansiers is uit Euskirchen vertrokken  "zogezegd op oefening " en die zijn nooit teruggekeert naar Euskirchen. De families zijn nadien achterna gekomen.
Het C Esk werd dan 6 L . Ik heb zelf gediend bij 2L als SBV cheuffeur en Mec wiel- en rupsvoertuigen. In mei 175 in Euskirchen toegekomen en het jaar nadien zijn we naar Leopoldsburg verhuisd. De Leopards waren allemaal afgevoerd voor diverse update's zoals stab etc en die zijn nadien terug geleverd in Leopoldsburg. We hadden toen geen dienstpichtigen, één lichting werd overgeslagen, en de BV,s en SBV's hebben de hele zaak kunnen klaren. Kwartier Loncin moest volledig leeg zijn, van de nok van de daken tot in de NBC schuilkelders die volgestouwd met al het mogelijke en onmogelijke dat daar gehamsterd werd. Schuilkelders vol met de houtenstuwingsblokken van de Paton, die nog op de trainplateaus moesten genageld worden tot er achter aan werd 2Betty " gevonden. Betty was een punt 30 die nooit haperde maar was ook niet officieel. Het was samen gebouwd met diverse onderdelen met verschillende nummer. De onderdelen werden bij het logistiek Detachement  van 210 Cie Ord , nadien Det 210 Cie Mat, uit de schootbak ontvreemd. Het was toen blijkbaar nog niet de gewoonte dat al die stukken onklaar werden gemaakt met een snijbrander.

Bovenstaande 4 foto's genomen tijdens de legerdienst van Maurits Verkimpe als voerder van een M24 Chaffee tank bij 2JP. Zwaaide af in september 1955. Onderste foto vermoedelijk niet Kassel, wie weet waar dan wel mag gerust laten weten.

 

Brig. Knops Theo 1963-64 2JP 7 Recce esc.A.

 

 

Ingang met rechts het wachtlokaal.

16e Bon. Ord. Det. Kassel was er ook gelegerd. Onderstaand enkele foto's van August Van Dyck. Sgt. August Van Dyck deed in 1957 in De Gete zijn dienst als mekanieker klasse 3.

Nu :

Nadat de Belgische Strijdkrachten deze kazerne verlieten, werd ze door het Duitse Leger verder gebruikt.(Ltich-kaserne) Nadien volgde afbraak en renovatie, maar de kazerne is nog duidelijk te herkennen. Kazerne heeft nu geen militaire functie meer, maar is nu een Technologiepark.

 

Kwartier Noordvaart.

Vroeger :

O.a. 6 Gn Bn was hier gekazerneerd van 1952 tot 1969.

 

Nu :

Bij de overdracht in '69 politieschool geworden. Foto boven is een herdenkingssteen van een bezoek in '89 van oud-militairen van Noordvaart kazerne. 

 

Polyegoon Fulda anno 2005. Als militaire functie vroeger gebruikt door de genie als oefenplaats. Op de foto's o.a. het vroegere wachtlokaal en de vroegere magazijnen. 

 

Woonwijk anno 2016 :

 

Aanvulling : je had in de buurt ook nog het vliegplein van Waldau. Vermoedelijk werkten daar ook enkele mensen van Light Aviation, en stond er aldaar wat klein materiaal gestald ingeval er een Belgisch toestel werd verwacht. De basis was echter Amerikaans, en de Belgische militairen verbleven vermoedelijk in De Gete.

Terug naar Boven

Vragen of opmerkingen : info@legerdienst.be