LUDENSCHEID.

Kwartier Yzer.

Vroeger :

Jarenlang de thuisbasis van o.a. 2JP en 2A. Ook 5Lanciers was hier gekazerneerd. Ook het detachement van de 250 Cie Park had zijn garage achter de kwartierpomp, achteraan in het Kwartier IJZER. Daar stonden oa JPK, GMC, AMX, dit in afwachting van afvoer in de reserve. De 250Cie Park zelf was gevestigd in het Kwartier Koningin Astrid in Probsteierwald.

 

 

Tanks van 5eLansiers te Stilleking.

Nu :

Anno 2002 is de kazerne volledig verdwenen, en is er nieuwbouw, en KMO-zone in de plaats gekomen. 

 

Kwartier De Leie.

Vroeger :

Jarenlang vond o.a. 6TTR hier een onderkomen.  Ook 16 Cie Med en 33 Bn Artillerie was hier. Idem voor 6 Cie MP.

Legerdienst Rene Van Vlasselaer bij 6MP Cie.

 

Onderhoud kanonnen 33 Bn Artilerie. ( Foto Landerloos Roger)

 

 

Legerdienst Fons Van San bij 1Bn Med.

 

 

Foto vriendenkring 6TTr - 6Gp CIS 

 

 

Leie 1976. Vrouwelijke vrijwilligers.

 

Nu :

Enkel het wachtlokaal is gebleven, en deed een tijdje dienst als taverne.

 

Kwartier Hellersen.

Vroeger :

Vroeger waren hier o.a. 202 Cie. Mat. en 261 Mun. Dep. Ook 5 Cie Ord. was hier gelegerd.Ook de Ord. Cie T en Ord Cie E waren er gelegerd. Op 01 juli 1960 werd de E Cie omgedoopt tot 16e Cie ORD en de T Cie werd 5e Cie ORD. Dit is zo gebleven tot de de beide Cie’s werden omgevormd in 202e Cie ORD. Dit gebeurde in een éénmalige samenvoeging met het bestaand 202e Cie ORD, die dan verhuisden van Kassel naar Lüdenscheid. Datum van het gebeuren : 01/06/1969. De 202e Cie ORD werd ontbonden op 30/09/1994.

 

Nu :

Enkel het Stafblok is gebleven, en volledig gerestaureerd. Het gebouw dat u ziet in natuursteen is een electriciteitscabine. Het wachtlokaal werd volledig afgebroken.

 

 

Kwartier Claser.

Vroeger :

Claser was een heel klein kwartiertje, 2 blokken vermoedelijk. In 70 was er het materieel van de reserve hospitalen(2) en de reserve medische companies(2) in onder gebracht. Voor de voertuigen was er geen plaats, die stonden in Kw IJzer. Het is in 70/71 aan de Duitsers teruggegeven en afgebroken. CLASER is de naam van een Kapitein-Commandant die het Belgisch Legioen stichtte tijdens WOII. Onderstaande foto is een scan van een postkaart waarop dan zelf de gebouwen zijn aangeduid.

 

 

Getuigenis van Sylvain Vanroy :

Ik was bij de 2de Med en wij sliepen in die betonnen blok op de 2de verdieping. Wij waren daar met ongeveer 100 soldaten. Recht tegen over die blok stand een grote garage met voertuigen en alle soorten materiaal (radio’s, tenten, en alle soorten ander materiaal)

Naar beneden toe had je nog een garage blok, daar recht tegen over was een grote houten barak die ook vol stand met alle soorten materiaal.

Aan de ingang van de kazerne had je het wacht lokaal met aangebouwde grage voor onderhoud van de voertuigen, 3of 4 boxen, daar boven sliepen de onderofficieren. Recht tegen over het wachtlokaal stand de blok waar de officieren zaten en de administratie.

Rond alle gebouwen lag een weg met kasseien. Er stonden daar in de kazerne overal voertuigen.  

 

Nu :

Het Kwartier Claser ligt eigenlijk op de scheiding Wefelsohl/Hellersen. Vandaag zijn daar de bedrijven Fischer Oberflächenveredelung GmbH en Fischer Elektronik GmbH & Co. KG gelegen

Theodor-Heuss-Realschule was vanonder am hang via de gustavstrasse kon je die bereiken

Foto Theodor-Heuss-Realschule. (Bron www.thr-lued.de )

 

 

Medisch huis :

 

 

Medisch huis.

 

Ambiorix.

 

Beelden CMC van Rene Bierinckx

 

Onderstaand een foto van de dagkolonie in 1979. Deze dagkolonie stond opgesteld in Heerwiese. Heerwiese was een klein oefenplein aan de Leie. De dagkolonie vond steeds plaats in de zomer tijdens de vakantie. (Foto R. Bierinckx)

 

StillekingII anno 2002.

 

Garages op Stilleking.

 

Stiliking 1 :

 

 

CMC anno 2007.

 

Medisch huis.

 

Zwembad en cinema anno 2007.

 

Schietstand Spielwigge in verwilderde toestand.

 

In het jaar 2007 was de verzustering tussen de steden Lüdenscheid en Leuven 20 jaren jong. De stad Lüdenscheid had de stad Leuven uitgenodigd, en een 20-koppige delegatie was naar Lüdenscheid afgereisd. Deze gelegendheid werd aangegrepen om een gedenkplaat te onthullen ter herinnering aan de bijna 50-jaar Belgische troepen-aanwezigheid te Lüdenscheid. De onthulling vond plaats aan het voormalige kwartier De Leie op zaterdag 22 september om 16h00, in aanwezigheid van heel wat anciens.

Klaar om onthuld te worden.

 

Iedereen in afwachting van de onthulling.

 

Toespraken van de respectievelijke burgemeesters Dzewas (L) en Toback (R).

 

Hartmut Waldlinghaus (L) in naam van "Geschits- und Heimatvereins Lüdenscheid" en Paul Bosmans (R) in naam van "Deutch-Belgische Gesellschaft" hadden het in hun toespraken over Lüdenscheid als garnizoenstad.

 

Gedenkplaat onthuld!

 

Ze kwamen als bezetters, werden Navo-partners, en gingens als vrienden.

 

En iedereen zag dat het goed was.

 

Napraten.

 

De toestand rond munitiedepot Yzer anno 2012.

Weg naar munitiedepot. (Foto D. Bellon)

 

Was hier ergens de munitiedepot? (Foto D. Bellon)

 

LAD anno 2013 : in gebruik door de firma Fiehl + Cremer GmbH + Co gespecialiseerd in laswerken. De LAD is het enigste gebouw dat is gebleven van Kwartier Yzer na de afbraak.

Afbraak in 2013 van de voormalige CMC.

 

Omgeving "Yzer" anno 2013.

 

In september 2013 vernamen we het triestig bericht dat de gedenkplaat aan de Leie verdwenen is, vermoedelijk gestolen. Onderstaand het triestig bewijs.

Artikel uit NB. 1997 is foutief in artikel.

 

In juli 2014 werd een nieuwe gedenkplaat gemonteerd, in plexi, wie weet niet zo gegeerd.

 

Onderstaand Stilleking op een zonnige dag in oktober 2013.

Terug naar Boven

Vragen of opmerkingen : info@legerdienst.be